Search
Close this search box.

Voor snel internet moet Ziggo analoge radio killen

19 juli 2021

Den Haag, Flevoland, Enschede, Noord-Holland, Leiden, Amstelveen en Utrecht. Zo maar een selectie van steden en regio’s waarin Ziggoklanten binnenkort of sinds kort radio enkel digitaal ontvangen. Het bedrijf wil voor eind 2021 landelijk zijn overgestapt op digitale radio om op zijn netwerk ruimte vrij te maken voor snel internet voor bedrijven en particulieren.

Zodra het analoge radiosignaal is afgesloten, komt veel bandbreedte op de kabel vrij. Digitale technologie maakt immers efficiënter gebruik van de ruimte op het netwerk. De aanbieder benut deze ruimte om het internet sneller en stabieler te maken, zowel voor particuliere als zakelijke gebruikers.

Glas en coax

Het landelijke vaste netwerk van Ziggo bestaat uit glasvezel en coax-kabels. Het internetsignaal gaat vanuit de datacenters via glasvezel naar de wijkkasten. Tussen wijkkast en aansluiting gebruikt Ziggo vrijwel altijd coax-kabels. Onder meer bij concurrent KPN wordt dit laatste traject steeds vaker verglaasd.

Om de internetsnelheid op zijn bestaande netwerk, dus inclusief het laatste coax-traject, te verhogen, gebruikt Ziggo de technologie Docsis 3.1. Hiermee kunnen gebruikers veel sneller up- en downloaden dan tot dusver mogelijk was via coax. De theoretische downloadsnelheid is nu 1 Gbps, iets wat binnen enkele jaren kan oplopen tot 10 Gbps. Deze downloadsnelheid werd afgelopen voorjaar tijdens een test al bereikt. Ook de uploadsnelheid gaat op termijn omhoog.

Gigabit-aansluiting

De aanbieder biedt inmiddels in veel regio’s gigabit-internetaansluiting voor bedrijven en voor particulieren. De afgelopen maanden werd dit mogelijk in onder meer Maastricht, Zeist, Enschede, Hengelo, Zwolle en Den Bosch. Tegen het einde van dit jaar wil het bedrijf op ongeveer zes miljoen adressen een downloadsnelheid van 1 Gbps leveren. In de loop van 2022 zou dit voor alle particuliere en zakelijke klanten beschikbaar moeten zijn.

De omschakeling naar digitale radio zal het overgrote deel van de bevolking ontgaan. Volgens de aanbieder luistert al zo’n 95 procent van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. Vaak houdt dit verband met de wijze waarop de mensen televisie kijken. Velen doen dat sinds jaar en dag digitaal, en sinds het voorjaar van 2018 werd het analoge tv-signaal stap voor stap uitgezet.

Search

Recente berichten...