Search
Close this search box.

Microsoft Azure gaat naar elke infrastructuur

22 november 2020

Microsoft gaat zijn Azure-diensten naar elke infrastructuur brengen. De cloudaanbieder speelt in op de trend om meerdere publieke en private clouds te combineren, al dan niet aangevuld met multi-edge computing. Overal waar gegevens worden opgeslagen en verwerkt wil Microsoft diensten kunnen leveren.

Microsoft-topman Satya Nadella kondigde dit aan tijdens Microsoft Ignite, de grote jaarlijkse (virtuele) bijeenkomst van ontwikkelaars en it-professionals. Klanten worden in staat gesteld allerlei combinaties te gebruiken. Zo zijn de Azure-diensten in te zetten op een infrastructuur die bijvoorbeeld ook Amazon Web Services (AWS), Google en VMware omvat. Al deze diensten moeten naadloos op al deze platformen kunnen werken. 

Nadella sprak van een nieuw model van ‘distributed computing’ waarbij data worden verwerkt dicht bij de locatie waar ze worden gegenereerd. Klanten zoals Siemens en Kroger (supermarkten) hebben daar behoefte aan.

Azure Orbital

“Microsoft wil een netwerk van grondstations uitrollen”

Verder kondigde de Microsoft-topman Azure Orbital aan, een nieuwe ‘managed service’ die satellieten rechtstreeks aan de cloud koppelt. Microsoft is van plan hiervoor een heel netwerk van grondstations over de wereld uit te rollen. Verder wordt gebruik gemaakt van Microsofts wereldwijde ‘low latency’ glasvezelnetwerk. De satellieten brengen enorme hoeveelheden data voort die Azure dankzij de zeer korte reactietijd zeer snel kan verwerken.

Deze data zijn onder meer nodig om problemen zoals de klimaatverandering op te lossen. Ook worden in de ruimte allerlei wetenschappelijke experimenten gedaan. Satellietbeelden vinden steeds breder toepassing. Ze worden gebruikt voor weersvoorspellingen, oceanografie, landbouw, geologie, defensie en inlichtingendiensten. Overigens heeft Microsofts grootste rivaal AWS al langer zo’n infrastructuur van grondstations die data uit de ruimte oppikken.

Azure Stack, low-code en de zorg

Microsoft gaat zijn datacentra verder moderniseren met Azure Stack. Azure IoT wordt het ‘verlengstuk’ naar de edge. Azure SQL Edge, geoptimaliseerd voor iot-gateways en apparaten aan de rand van het netwerk, is nu algemeen beschikbaar. Microsoft claimt dat Azure SQL Edge even veilig is als Microsoft SQL Server en Azure SQL. Ook de tooling is hetzelfde.

Volgens Nadella kunnen ontwikkelaars nog productiever worden. Sinds de coronacrisis krijgen ontwikkelaars vaak opdracht heel snel met oplossingen te komen. Met dat doel voor ogen introduceert Microsoft low-code-updates in het Power Platform en Azure voor professionele ontwikkelaars. Ze kunnen hiermee snel custom apps, bots en workflows creëren met Azure APIM en GitHub integratie. Nadella kondigde de preview van de Power Automate Desktop aan, een product voor ‘citizen developers’ en zakelijke gebruikers. 

Nadella stipte ook in zijn presentatie de gezondheidszorg aan; die sector bevindt zich in zijn ogen in een versnelde digitale transformatie. Eind oktober komt Microsoft met de eerste specifieke cloud die is gericht op de zorgsector. Niet alleen de zorg zelf wordt verbeterd, maar Microsoft denkt ook de administratie eenvoudiger te kunnen maken. Doktoren kunnen hun patiënten virtueel bezoeken of via Teams zien. 

Search

Recente berichten...