Search
Close this search box.

Agressief virus treft tienduizenden Nederlandse Android-gebruikers

26 mei 2021

Een agressief virus voor Android-devices trof de afgelopen dagen Nederlandse gebruikers. Het virus is in staat geld van bankrekeningen te stelen. Het verspreidt zich via sms’jes waarin staat dat er een pakketje onderweg is. Wie het virus niet weet te vermijden is gedwongen de smartphone helemaal te wissen.

Verdachte virussen en malware duiken vaker op, maar deze nieuwe variant gaat als een lopend vuurtje. De Nederlandse politie waarschuwde ervoor op Twitter.

Vervalste app

Gebruikers die op de link in de sms klikken, wordt gevraagd een app te installeren. Deze app downloadt vervolgens de contactenlijst, waardoor het virus zich verder kan verspreiden. Volgens mediaberichten, gaat het meestal vervalste app van de pakketbezorgers DHL of UPS. Maar ook andere (buitenlandse) afzenders komen voor. De aanvallen lijken gericht op gebruikers in Nederland, Italië, Spanje België en Duitsland.

Eenmaal geïnstalleerd monitort het virus mee de bankierapps, waarbij het probeert de ontvanger bij een overboeking te veranderen. Op die manier maak je onbedoeld geld over naar criminelen.

Drie soorten malware

Het zou bij de aanvallen gaan om twee verschillende soorten malware, namelijk Anatsa en FluBot. Techsite ZDnet beschrijft daarnaast ook TeaBot, dat ongeveer hetzelfde doet en zich onder andere op Nederland zou richten.

Allen voor Android

De kwaadaardige apps zijn uitsluitend buiten de Play Store van Google te installeren. Gebruikers die alleen apps downloaden via deze appwinkel lopen geen gevaar. Ook mensen met een iPhone hoeven zich geen zorgen te maken over het virus. Zij kunnen de sms’jes wel ontvangen, maar het klikken op de link is voor hen niet direct schadelijk

Gebruikers die zijn getroffen kunnen hun telefoon het beste resetten naar de fabrieksinstellingen. Wie geen back-up heeft, verliest daarmee wel zijn gegevens.

Je kunt zien of je geïnfecteerd bent door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Daar klik je op ‘Apps en meldingen’ en daarna op ‘Alle apps bekijken’. Krijg je op dit scherm geen enkele app te zien? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door het virus getroffen.

Search

Recente berichten...